Hva er en bokby?

Hva er en bokby?

Bokby – village de livres, book town, kirjakylä – er et lite tettsted med bruktbokhandel som dominerende særpreg. Når handel med brukte bøker nå er blitt en reell vekstnæring, har det flere grunner:

  • Det har aldri tidligere vært skrevet så mange nye bøker hvert år, og i vanlig bokhandel må bøkene derfor fort vike plass for de nye av året.
  • Vi kjøper flere bøker enn før, men skiftende livssituasjoner, oftere skifte av arbeidsplass og av bosted gjør at mange finner det praktisk å kvitte seg med en del av bøkene de har samlet.
  • Vi har mer fritid, og kan nå lese mange av de bøkene vi ikke fikk lest før. Men disse bøkene kan som oftest bare kjøpes hos de som selger brukte bøker.
Richard Booth

 

Richard Booth

Richard Booth startet opp med å selge trailerlass av bruktbøker i den ledige kinoen i hjemstedet Hay-on-Wye i Wales tidlig i 1960-åra. Han kunne da knapt tenke seg at denne lille landsbyen skulle bli stedet for opp imot 40 bokutsalg, med en verdenskjent stor litteraturfestival hvert år og med alle de ringvirkningene salget har fått, slik som bokbinderverksteder, rammemakere og andre spesialbutikker av høy kvalitet. Hay-on-Wye, som den gangen var nesten utdødd som landsby, blir nå besøkt av flere millioner mennesker hvert år.

De andre bokbyene som siden har spredd seg over hele verden, har ikke alle blitt så store, men alle har vist seg å være svar på krav i tiden. Det er foreløpig flest bokbyer i Europa.

Tvedestrand er også bokby. Du kan lese mer om den her